Hur 1700-talets St John’s Water Dogs blev 1900-talets Landseer
Nell, en St. John’s water dog, ca 1856
St John’s Water Dogs tros ha sina rötter i irländska, engelska, franska och portugisiska arbetande hundar, som följde med invandrare, fiskare och sjöfarare till Newfoundland i Kanada.
Under 1700-talet nådde dessa hundar sin höjdpunkt och blev kända som St John’s Greater och Lesser Newfoundlands. Med tiden minskade dock deras antal. Lesser Newfoundlands utvecklades i England till det vi idag känner som Labrador Retriever, medan Greater Newfoundlands stannade i Kanada och utvecklades till Newfoundland och Landseer-raserna.
Lesser St John’s hundar användes för fågeljakt både på land och i vatten, medan Greater St John’s Water Dogs hade uppgiften att hämta nät och rädda drunknande personer. Dessa större hundar blev mycket populära i England i slutet av 1700-talet, särskilt hos konstnären Edwin Landseer, som odödliggjorde den vitsvarta hunden i sina målningar.
Med tiden blev dessa vitsvarta hundar kända som Landseer. Skillnaden mellan Landseer och Newfoundland ligger inte bara i pälsen. Den kanadensiska grenen blev kraftigare i kroppen, pälsen och benen, och var ofta helt svart eftersom vita markeringar betraktades som oönskade.
Idag erkänns den vitsvarta Newfoundland som en del av rasen. Newfoundland har en kortare nos och är mindre energisk än den kontinentala Landseer-typen. Landseer, som ofta kallas “sportvarianten av Newfoundland”, är högre, lättare och mer energisk, med längre nos och mindre tät päls.
De tidigaet och början av 1900-talet. Hundarna spreds senare till Schweiz, men utvecklingen av rasen avstannade under första världskriget. Under mellankrigstiden (1918-1939) fortsatte utvecklingen i Tyskland, och 1933 registrerades de första Landseer-valparna från kenneln “von Schartenberg” som Landseer ECT (European Continental Type).
Utan den målmedvetenhet som uppfödaren Otto Walterspiel visade hade det förmodligen inte funnits någon Landseer av kontinental typ. År 1960 blev rasen officiellt erkänd av FCI (Fédération Cynologique Internationale) som en separat ras från Newfoundland och kallas idag Landseer ECT (European Continental Type). Därefter ökade populariteten för både Newfoundland och Landseer.
Med undantag för Storbritannien erkänner de flesta länder i kontinentala Europa Landseer ECT som en egen ras. I Kanada och USA betraktas dock Landseer fortfarande som en färgvariant av Newfoundland, även om viss avel av Landseer ECT förekommer i USA.
Källa: Continental Kennel Club, Svenska Kennelklubben och The Sportsman’s Cabinet
Cherry körSbärskullrn kullen 30 maj s
https://usercontent.one/wp/www.landseer.se/wp-content/uploads/2021/06/Cherry-kullen-30-maj-s.mov?media=1730811011